Rookmelders verplicht, levensreddend maar waar plaats je ze?

Waar moet je op letten bij rookmelders.

Rookmelders plaatsen
  1. Rookmelders plaatsen is je beste bescherming tegen brandgevaar. Dat het plaatsen van rookmelders nu officieel wordt verplicht is dan ook een goede zaak. Er zijn zovele soorten en uitvoeringen van rookmelders dat het belangrijk is de juiste rookmelders te plaatsen. 

Waar moet je op letten bij je keuze van rookmelders en waar plaatsen we ze het best

We tellen jaarlijks meer dan 10000 woningbranden en dit aantal neemt nog toe. Die branden maken vele slachtoffers. Niet alleen als gevolg van het voor en van de hitte maar in de eerste plaats van de rook. Dat is vooral zo bij nachtelijke branden. Een investering in goede rookmelders is dus zeker geen weggegooid geld, integendeel. Een rookmelder op een plaats in je woning is niet genoeg. Een rookmelder plaatsen die je ook niet op om het even welke plaats.

Rookmelders plaatsen in alle kamers

Rookmelders plaatsenDat doen we in de eerste plaats op de kortste weg van alle slaapkamers naar buiten. Alleen zo kun je tijdig ontkomen.  Maar alleen daar rookmelders plaatsen is dus zeker niet genoeg. Ook kelders en zolders worden best uitgerust met een rookmelder. Dat is ook het geval met alle kamers en ruimten van je woning. Plaats ze niet in je keuken, badkamer en garage. Daar geven ze namelijk vaak vals alarm en dat is voor niemand prettig.  Overigens, om met de wetgeving terzake in orde te zijn wettelijk elke verdieping van een eengezinswoning, een appartement of een studio, één kamer en studentenkamers over een rookmelder beschikken. Rookmelders plaatsen doe je nooit verder dan drie meter van de uitgangsdeur van je kamers.

Rookmelders plaatsen van het juiste type 

Het gebruik van de juiste soort rookmelder is belangrijk. Niet alle aangeboden rookmelders zijn van goede kwaliteit. Kies alleen voor optische rookmelders. Je herkent ze aan het CE symbool aan de vermelding van de Belgische NBN 14604 veiligheidsnormen. De CE- vermelding op de rookmelders betekent dat het gekozen toestel ook voldoet aan de Europese normen. Goede rookmelders beschikken over een testknop. Goede rookmelders vind je makkelijk online maar uiteraard ook in alle doe-het-zelf-zaken. Rookmelders uitgerust met niet vervangbare batterijen zijn sterke aanraders. Zo vergeet je nooit de batterijen tijdig te vervangen. Niet vervangbare batterijen hebben een levensduur van gemiddeld tien jaar. Controleer minstens iedere maand de werking van alle rookmelders.

Rookmelders plaatsen op de juiste plaats

Rookmelders plaatsenIn de regel wordt een rookmelder op het plafond gemonteerd. Zorg ervoor dat u minstens 30 cm van de hoek vandaan blijft voor een snelle detectie. Bij een schuin toelopend plafond is het aangewezen de rookmelder te plaatsen op minstens 90 cm vanaf het hoogst gemeten punt.

In situaties waarop een montage op het plafond niet mogelijk is, kan gekozen worden voor een muurmontage. Respecteer in dat geval een minimumafstand van 15 cm vanaf het plafond verwijderd. Denk bij het installeren ook aan het onderhoud of het eventueel vervangen van batterijen. Rookmelders die op een moeilijk toegankelijke plek worden gemonteerd, zorgen achteraf vaak voor ergernis. Vergeet zeker niet om de rookmelders na hun installatie ook effectief in te schakelen.